domenica 24 novembre 2013

REALITATEA.NET
Uşa băncilor rămâne doar întredeschisă pentru investiţiile în imobiliare, însă prind contur surse alternative de finanţare pentru 2012, arată un studiu Ernst & Young.

Instabilitatea din zona Euro menţine în staţionare aşteptările investitorilor privind finanţarea, construcţiile şi vânzările pe piaţa imobiliară. Cu toate acestea, pieţele din fiecare ţară se comportă diferit, iar câteva anunţă chiar semnale pozitive pentru 2012.
Perspectivele pieţei imobiliare în 2012 în ţările europene
Atractivitatea pieţelor europene este în continuare ridicată. Peste 90% din investitorii intervievaţi în Germania, Suedia şi Austria consideră că ţările lor sunt atractive pentru investiţii imobiliare.
Atractivitatea pieţei imobiliare este, de fapt, evaluată pozitiv de investitorii locali în majoritatea celor 12 ţări europene incluse în sondaj. Este de subliniat, însă, faptul că pieţe emergente, precum Rusia şi Polonia sunt cotate la un nivel înalt în privinţa atractivităţii investiţiilor.
Previziunile privind tranzacţiile diferă puternic de la o ţară la alta
Aşteptările investitorilor diferă foarte mult de la o ţară la alta. Dacă 55% din investitori se aşteaptă la o revenire a volumelor tranzacţionate în Germania, Franţa şi Luxemburg, situaţia este la polul opus în Belgia şi Elveţia, unde 60% din investitori nu văd evoluţii încurajatoare în 2012.
Aceste disparităţi substanţiale între viziunile investitorilor demonstrează diferenţele substanţiale care există între pieţele din fiecare ţară şi necesitatea de a dezvolta strategii locale de investiţii, şi nu regionale.
Factori care influenţează evoluţia pieţelor
Două treimi din respondenţi sunt de părere că presiunile inflaţioniste vor influenţa investiţiile în active imobiliare. Motivul principal este aşteptarea investitorilor privind actualizarea preţurilor activelor imobiliare odată cu inflaţia, ceea ce ar putea stimula cererea şi apetitul investitorilor.
Instabilitatea din zona Euro va modera investiţiile
În opinia a 72% din investitorii intervievaţi, continuarea crizei datoriilor în zona Euro va avea un impact negativ asupra investiţiilor în active imobiliare. Deşi există şi în acest caz variaţii, opinia generală se menţine şi dificultăţile din zona Euro continuă să fie percepute ca un factor descurajator.

Finanţarea investiţiilor pe piaţa imobiliară
42% din investitorii incluşi în studiul Ernst & Young se aşteaptă ca pieţele de capital să devină mai atractive pentru investiţiile imobiliare în 2012. Disparităţile sunt însă destul de pronunţate şi în acest sens – spre exemplu, 60% din investitorii spanioli consideră că piaţa de capital va oferi soluţii de finanţare pentru activele imobiliare, spre deosebire de doar 16% din investitorii germani.
Băncile vor limita finanţarea în anumite cazuri
Dificultăţile de pe pieţele bancare au avut drept consecinţă renunţarea la acordarea de împrumuturi pentru anumite categorii de active, printre care şi cele imobiliare. 50% din respondenţi consideră că această tendinţă va continua şi în 2012, iar băncile vor continua să reducă împrumuturile ipotecare.
Unde se află România în acest context? 

Pe fondul recesiunii care a afectat piaţa în ultimii ani, numărul livrărilor noi de spaţii de birouri şi de producţie/depozitare va fi limitat în 2012. Conform Business Monitor International şi altor surse din piaţă, anul acesta vor începe construcţiile unor proiecte noi de birouri. Durata medie de finalizare a acestor proiecte variază între 24 şi 36 de luni.
Între timp însă, piaţa se va stabiliza, pe măsură ce creşterea uşoară a cererii va absorbi din oferta disponibilă. În Bucureşti, există aşteptări privind creşterea chiriilor pentru proprietăţile premium de 8% până la 10%. Chiriile în celelalte sectoare imobiliare vor rămâne constante sau vor scădea în funcţie de calitatea proiectului şi de dinamica dintre oferta existentă şi cererea care se anunţă volatilă.

În general, tendinţele care se conturează pe piaţa imobiliară în acest an sunt rezervate. Cu toate acestea valoarea proprietăţilor ar putea evolua pozitiv ca urmare a expirării termenelor în care fondurile trebuie să utilizeze capitalul strâns din partea investitorilor pentru a putea genera randamentele promise.



Nessun commento:

Posta un commento